28 Ağustos 2010 Cumartesi

Çocukla Çocuk Olmak Ama En Güzeli Azra İle Çocuk Olmak

Benim bir kuzenim var : duygu. Azra nında Dudu su. Tam anaç bir kız . Bizimkide çook seviyor. Dün gitmiş çarşıdan bizim kızla kendisine bu taçlardan almış. E dururmuyuz hemen yaşlarımızı bi yana bıraktık gecenin kör vakti taktık taçlarımızı. Işıklıda bunlar bizim kız bayıldı tabi. Dedik fotosuz olmaz. Bunlarda gecemizden. Bu arada Azra mı çok eğlendi Duygu ve ben mi burası tartışılır.:)))

24 Ağustos 2010 Salı

adla kaaat

Azra çook önceden öğrendi aslında ad ve soyadını.
Adın ne?: Adla
Soyadın ne?: bebek
Kendisi uydurdu be bi sürede böyle gittti.Fakaaaat yakın zamanda öğrendi ki soyadı kat.Duygu ablasının da desteğiyle pekiştirdi bilgisini:)
Adın ne?: ADLA
Soyadın ne?: KAAAAT
Biraz uzatiyoruz ama buda süper dimi)

18 Ağustos 2010 Çarşamba

DOM DOMA

Buda oldu ve bizim kız artık dondurma delisi:) Normalde tatlıyı sevmeyen küçük hanim dondurmaya bayıldı gitti. Biri donduma desin yeter hemen bi yalakalık durumuna geçiyoruz, aşırı sevgi gösterilerinde bulunuyoruz.Dondurma bitince tabi işimizde bitiyo:))

14 Ağustos 2010 Cumartesi

Tude tude tude

Çok iç açısı bi konu olmasada yazmak istiyorum. Bizim kız kendi kendine bei bırakıp tuvalete gitmek istiyormuş meğer. Dedim bende destek olayım. Gündüz bezlerimizi attık gitti. Lakin taaam ucuna geldiği zaman tude tude dediği ve biz tudeye yetişemediğimiz için evimizde küçük göletler oluşmasına engel olmamadık:) Veeee bugün Tudemize yetiştik evet evet ilk defa yetiştik.Çok mutluyuz çook. Zaten çıkınca kendini kutlayıp alkışladı:)))

10 Ağustos 2010 Salı

Geç bulduk kaybetmeyelim banyo sevdamızı

Aman ya ne güzel şeymiş böyle insanın çocuğunun ağlamadan banyo yapması. Azra kendini aştı günde 2 kere banyo yapmak istiyor artık :) Bugün beni aldı gene yanına tam bi saat ayaklarmız ellerimiz buruşana kadar kaldık gene. Çıkmıyordu zorla çıkardık artık. Bizimki 18 ay boyunca banyoları azap haline geitirip şimdi böyle banyodan çıkmazsa benimde dilimden düşmez tabii::::)

9 Ağustos 2010 Pazartesi

Bende bende bende...

Evet Azra'nın bu aralar favori kelimesi bende:) Ben ne yaparsam arkamdan geliyor ve hemen bende bende bende diye atlıyor. Tabi bu bendeyi Azra söyleyince çookda tatlı oluyor. Ve bugün banyomuzda müthiş geçti. Hiç ağlama sızlama yok hemen atladı küvete güzelce oynadı ördekleriyle.Tabi bi ara benden görüp bende bende diyerek lifini aldı güya sabunladı vee vücudunu yıkadı. Kızım büyüyor mu ne???

7 Ağustos 2010 Cumartesi

Bir Bursa- Nurturia Buluşmasını Daha Kaçırdım:(

Evet çok istememe(mize) rağmen bu buluşmayıda kaçırdık. Buluşanlara ne mutlu.Çok isteyince olmuyor sanırım bi yrde takılıyoruz . Şans bu ya buluşma saati tam benim işbaşı saatime denk gelince kaldık tabi.Azra kız evde annesi işte takıldı bütün gün . Ama merakta etmiyor değilim hani . Nasıl geçti diye :)Sevgili Belkıs ve Özlem ne güzel bunu başardı hatta 2.ye geldi sıra iki haftada  Kim bilir bu hafta kimler katıldı aralarına.. umaım bi dahakini kaçırmayız. Aaa iyisi mi 3.yüde biz planlayayım:)

6 Ağustos 2010 Cuma

Sonunda ağlamadan bir banyo keyfi :))

Bizim banyolarımız hep hep ama hep ağlamaklı geçiyor.Azra feryat figan .Bütün denemeler başarısız oldu bu yolda.Fakat bugün ateştenmidir nedir babasının olmayacağını bidiği halde bi umut küveti doldurması karşılığını aldı. Azra az bir mırın kırınla hemen küvete atladı ve taaam bir saat çıkmadı .. çok mutluyuz çoook.

Aşılar hakkında çok güzel bir yazı

Evet 18. aydaki aşımızıda olduk ve çook ateşli geçirdik:( Nette  aşıyı araştırırıken bu yazıyı buldum çok net açıklayıcı. 
  Bebeğinizin doğumuyla birlikte aşılarla tanışacaksınız. Hangi ayda hangi aşının yapıldığını, hangi hastalıklara karşı koruduğunu öğreneceksiniz. Hatta yeni çıkan aşılar da gündeminize girecek.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Evrim Kıray bu konuda şunları şöylüyor: “Aşılar bebeklerin çeşitli hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasını sağlar. Yenidoğan döneminde bebekler, annelerinin bazı hastalıklara karşı geliştirdiği bağışıklıklarının bir kısmını alırlar. Ancak zamanla bu bağışıklık kaybolur. Bu nedenle aşıların yapılması ihmal edilmemeli. Önemli bir hatırlatma: Aşılama bebeğinizi, aşılanan hastalıktan çok büyük bir oranda korusa da bu oran yüzde yüz değildir. Bu hastalıklara yakalanabilirler. Ama aşılı bebekler, aşılanmayana göre hastalığa yakalansa bile çok hafif atlatırlar.”
Hepatit A
Hepatit A, enfeksiyon bulaşmış kişilerin dışkı-sının teması yoluyla geçiyor. Ayrıca virüsün bulaştığı sular ve besin maddeleri de hastalığa neden oluyor. Karaciğer iltihabına yol açabiliyor. Bebek ve çocuklarda genellikle belirti vermeden geçse de bazı durumlarda sarılığa neden olabiliyor.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısımdan enjekte ediliyor. Daha önce hepatit A geçirmemiş 2 yaş ve üzeri çocuklarda 6 ay arayla 2 doz şeklinde uygulanıyor.
Hepatit B
Bulaştığı bazı kişilerde kronikleşip karaciğer yetmezliği ve karaciğer kanserine yol açma riski bulunuyor. En sık kan ve cinsel ilişki yoluyla bulaşıyor. Ayrıca steril olmayan cerrahi aletlerden de geçebiliyor. Doğum sırasında Hepatit B’li anneden bebeğe bulaşma ihtimali de yüksek.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısmına enjekte ediliyor. İlki doğumda olmak üzere 1 ay arayla 2 doz ve ilk dozdan 6 ay sonra olmak üzere 3 defa uygulanıyor.
Verem (Tüberküloz)
Verem hastasının öksürme ve hapşırma yoluyla çevresine bıraktığı mikrobun, solunması yoluyla bulaşıyor. Hastalık, kalıcı solunum sistemi sorunları, zekâ geriliği ve sakatlıklara yol açabiliyor.
Aşı şekli: Sol kol deri içine enjekte ediliyor. Doğumdan sonra ilk 4 ay içerisinde tek doz şeklinde uygulanıyor.
Üçlü karma aşı (Difteri-boğmaca-tetanoz)
Difteri: Solunum yoluyla bulaşan mikrop solunumu engelliyor.
Boğmaca: Nefes almayı engelleyerek öksürük nöbetlerine yol açan hastalık genellikle 2 yaş altı bebeklerde görülüyor.
Tetanoz: Toprakta yaşayan bir bakteri türünün vücuttaki yaraya bulaşmasıyla ortaya çıkıyor. Mikrop; zehirli salgısıyla kaslarda kasılmalara neden oluyor.
Üçü de günümüzde çok az görülse de, yol açabilecekleri sorunların ciddiyeti nedeniyle aşıyla korunma yoluna gidiliyor.
Aşı şekli: Bebeğin 2. ayından itibaren 1-2 ay aralarla, 3 kez ve ardından 18. ayda bir hatırlatma dozu ile aşılanıyor. İlk 36 ay içinde bacak üst-dış kısmına, daha büyük çocuklarda kol üst kısma yapılıyor.
Kızamık-kızamıkçık-kabakulak
Kızamık: Ciltte kırmızı dökün-tülerle kendini belli eden bir hastalık. Bazı çocuklarda ölüme bile neden olabiliyor.
Kızamıkçık: Ciltte pembe dökün-tülerle kendini belli eden bir hastalık.
Kabakulak: Kulak altında bulunan tükürük bezlerinin iltihabı ile kendini belli eden bir hastalık. Beyin zarı ve dokusu iltihabı, pankreas veya testis iltihabı, kısırlık gibi bazı hastalıklara yol açabiliyor.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısımdan enjekte ediliyor. 9. ayında kızamık aşısı olan bebeklere 15. ayda, 5-6 yaşlarında ve 12-13 yaşlarında Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşısı yapılması gerekiyor. 9. ayında Kızamık aşısı yapılma-mış bebeklere ise 12. ayında, 5-6 yaşlarda ve 12-13 yaşlarında KKK aşısı uygulanıyor.
Çocuk Felci (Poliomyelit)
Hastalık, ülkemizde en son dokuz yıl önce görülse de, bulaştığında kalıcı felçlere yol açabilmesi ve tedavisinin olmaması nedeniyle aşılamaya devam ediliyor.
Aşı şekli: Aşının iki şekli var: Canlı olanı ağızdan damla şeklinde uygulanıyor. İnaktive (cansız) olanı ise enjeksiyon şeklinde yapılıyor. Doğum sonrası 2. ayından başlayarak 1-2 ay arayla toplam 3 doz ve 18. ayda da bir hatırlatma dozu olarak yapılıyor. İki aşının sadece bir çeşidinden yapılabiliyor. Ancak inaktive çocuk felci aşısı yapılanlara, ülkemizde, en az 1 doz canlı çocuk felci aşısının uygulanması öneriliyor.
Suçiçeği
Solunum ya da temasla bulaşan, içi sıvı dolu döküntülerle kendini gösteren bir hastalık. Hafif seyirli bir hastalık olarak bilinmesine karşın bazen zatürre ve beyin iltihabına (ensefalit) yol açabiliyor.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısımdan enjeksiyon şeklinde uygulanıyor. 1 yaşından büyük ve daha önce suçiçeği geçirmemiş tüm çocuklara, tek doz olarak uygulanıyor.
HIB
HIB, özellikle 5 yaşın altındaki çocuklarda; menenjit, zatürre ve ortakulak iltihabı gibi bir çok hastalığa yol açabilen bir bakteri. HIB enfeksiyonu 6-11 ayları arasındaki çocuklar için daha tehlikeli. 0-5 yaş arası çocuklarda görülen bakteriyel menenjitlerin en sık karşılaşılan etkeni de HIB.
Aşı şekli: Bacağın üst-dış kısımdan enjekte edilebiliyor. 2 aylıkken başlanabiliyor ve 1-2 ay arayla 3 doz uygulanabiliyor. Bebek 18 aylık olduğunda bir kez hatırlatma yapılabiliyor. 12 aydan büyük bebeklerde tek doz uygulanabiliyor.
5’li karma aşı
(Difteri-boğmaca-tetanoz-çocuk felci-HIB)
3’lü Karma aşı ile birlikte çocuk felci ve HIB aşısını yapmak yerine 5’li karma aşı yapılabilir. Bu aşının içinde; boğmaca, difteri, tetanoz, çocuk felci ve HIB aşıları tek enjektör halinde uygulanıyor. Aşılar ayrı ayrı yapılsa da yan etkileri değişmiyor.
Aşı şekli: Bacak üst-dış kısımdan adale içi yolla ya da cilt altına uygulanıyor. Doğumu izleyen 2, 4, 6 ya da 2, 3, 4. aylarda 3 doz olarak aşılanıyor. 18. ayda ek bir hatırlatma dozu oluyor.
Pnömokok
Solunum ya da temas yoluyla bulaşabilen Pnömokoklar, geniş bir aile. Daha çok bakteriyel menenjit, orta kulak iltihabı, sinüzit gibi hastalıklara neden olur. Ülkemizde Pnömokokal Polisakkarid (PPV) ve Pnömokokal konjuge aşı (PVC) olmak üzere iki tip aşısı var.
Aşı şekli: PVC, doğum sonrası 6. hafta ile 9 yaş arasında kullanılabiliyor. Çocuklarda risk gurubu gözetilmeksizin yapılabiliyor. Daha önce pnömokoklara karşı aşılanmamış çocuklarda 6. haftadan başlayarak, 4 ve 6. ay ile 1 yaşında tekrarlanıyor.
PPV ise 2 yaşından sonra uygulanabiliyor. Daha çok pnömokokal bakterilerin yol açabileceği hastalıkların risk yaratacağı çocuklarda kullanılması öneriliyor. Riskin devam ettiği durumlarda 5 yılda bir tekrarlamak gerekiyor.
Rotavirus
Rotavirus, dünya genelinde, çocuklarda görülen akut ishallerin en önemli nedeni. En sık 6-24 ay arası bebeklerde görülüyor. Virüsün bulaştığı sudan, havadan ya da temas yoluyla geçebiliyor.
Aşı şekli: Ağızdan uygulanıyor. İlk dozunun ilk 3 ay içerisinde yapılması kaydıyla, en az bir ay ara ile 2-3 doz şeklinde uygulanıyor.
Hangi ayda, hangi aşı?
Doğumda : Hepatit B aşısı
1. ay : Hepatit B aşısı
2. ay : BCG (verem) aşısı (3. veya 4. ayda yapılabilir). Karma DBT (Difteri-Boğmaca- Tetanoz) + Çocuk Felci + HIB aşısı + Konjuge Pnömokok aşısı± Rotavirüs
4. ay : Karma + Çocuk Felci + Hib aşısı + Rotavirüs ± Konjuge Pnömokok aşısı
6. ay : Karma + Çocuk Felçi + Hib aşısı + Hepatit B aşısı ± Konjuge Pnömokok aşısı
12. ay : Kızamık + Kızamıkcık + Kabakulak aşısı
15. ay : Suçiçeği ± Pnömokok
18. ay : Karma + Çocuk Felci ± Hib aşısı
24 ay : Hepatit A aşısı
30. ay : Hepatit A aşısı
İlkokul 1. sınıf : Karma (DT: Difteri-Tetanoz) + Çocuk Felci + Kızamık - Kızamıkcık - Kabakulak aşısı ± Suçiçeği
İlkokul 8. sınf : Karma (DT: Difteri-Tetanoz) + Kızamık - Kızamıkcık - Kabakulak ± Suçiçeği
Hepatit B, Karma aşılar, Menenjit, Verem, Kızamık - Kızamıkcık - Kabakulak aşılarını, Sağlık ocakları, Verem Savaş Dispanserleri ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması ‘AÇS/AP) Merkezleri’nde ücretsiz yaptırabilirsiniz.

3 Ağustos 2010 Salı

'EVET' derseniz ikiziniz olacak... - Bekir Coşkun

“EVET” derseniz iki tane “12 Eylül”ünüz olacak...


İkiz “12 Eylül”ler...

Birbirinden farksız...

Koyun Mamak‘ın yerine Silivri’yi...

GATA gibi hastaneler, diyelim ki o günlerde yaşlı siyasetçilerin kapatıldığı Zincirbozan...

Fişlemelerin yerine telefon dinlemelerini koyun...

Kenan Evren’in yerine, tek karar verici, tek adam, tek ses, tek seçici Tayyip

Erdoğan‘ı oturtun...

eğil...



O tek kişinin akşam aklına geleni sabaha kanunlaştıran bir parlamento...

Adı ister “Kurucu Meclis” olsun, ister “Temsilciler meclisi”, ister “Türkiye Büyük Millet Meclisi”...

Oturtun; Sadi Irmak‘ın yerine Mehmet Ali Şahin’i...

eğil...



Korku aynı korku...

Sabah karanlıklarında evlere baskınlar bire bir...

Sorgusuz-sualsiz alıp götürülenler...

Mahkûm olmadan iki sene hapiste unutulanlar tıpatıp...

Kovulan-atılan-içeri tıkılan gazeteciler, profesörler, aydınlar...

Sinmiş sermaye, pısmış sendikalar...

Asılanların yerine; yüreği dayanamayıp erken çekip gidenleri, kendi şakağına kurşun sıkanları, ranzasının demirine kendini asanları düşünün...

eğil...



Ve yine sonunda bir anayasa referandumu...

Birinci 12 Eylül’ün asker darbecilere dokunulmazlık sağlayan geçici 15’inci maddesi kalkıyor... Bu kez yerine; sivil darbecilere dokunulmazlık sağlayacak aynı işlevde üç madde geliyor...

Tarih yine 12 Eylül...

“Evet” derseniz...

İki tane “12 Eylül”ünüz olacak...

Birinci; 12 Eylül...

İkinci; 12 Eylül...

Nasıl ki bugün inkâr edip de, birincisine “evet” demekten utandınız...

Aynısı olacak...

İkizine “Evet” derseniz...

Utanacaksınız...

2 Ağustos 2010 Pazartesi

İlk defa kızımla geceyi ayrı geçirdik


Çalışmanın zorluklarını bugünlerde daha fazla görmeye başladım. .Maalesef gece minik kuşumla ayrı geçirme zorunda kaldık.İlk defa bensiz yattı tabi bende onsuz kaldım:( Maalsef iş yerimdeki çalışma tahminden daha uzun sürdü ve taa sabah 5:30daa evde olabildim .Azra uyuyordu anneannesinin yanında.Zaman sorunum olduğu için hemen emzirdim ve evden çıktıım çünki 07 :00 de yeni mesaiye gitmem gerekiyordu.Minnoşum gece yetmezmiş gibi günüde bensiz geçirdi.Sanırım benim durumum part-time anneliğide geçti...